Το συγκεκριμένο έργο κτιρίου κατοικίας, που ονομάζεται Sosoljip, ξεκίνησε με αφορμή μία προσωπική εμπειρία της ενοίκου, Δρ. Jung Soik, που εργάζεται ως πολιτιστική επιμελήτρια και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής. Η Δρ. Jung βρισκόταν για σπουδές στο Μιλάνο της Ιταλίας, όταν έγινε μάρτυρας μίας διαμαρτυρίας της τοπικής ένωσης οδηγών φορτηγών κατά της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Τρεις μέρες μετά την έναρξη της απεργίας, η Δρ. Jung δεν μπορούσε να βρει φρέσκα λαχανικά πουθενά στην πόλη. Αυτή η εμπειρία την βοήθησε να κατανοήσει την ευπάθεια των διαφόρων συστημάτων στα οποία βασίζεται η καθημερινή μας ζωή και έτσι άρχισε να ονειρεύεται τη δημιουργία μιας αυτό- συντηρούμενης κοινότητας. Το Sosoljip, αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτό το όνειρο.

27

Η Δρ. Jung ανέθεσε στην εταιρία Lifethings να χτίσει την εν λόγω κατοικία μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο Yang Soo-in, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης που ανέλαβε το project, επισκέφθηκε το site, ένα μικρό χωριό τέσσερις ώρες νότια της Σεούλ, πάνω από 40 φορές και κρατούσε καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ημερολόγιο – blog.

2

Τόσο η πελάτισσα όσο και ο αρχιτέκτονας, ήθελαν το Sosoljip να βασίζεται στην κοινή λογική για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον προϋπολογισμό του. Το σπίτι αυτό, με επιφάνεια 230 τ.μ., περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακούς συλλέκτες, λέβητα ξύλου, τέσσερις κουζίνες και τέσσερα μπάνια. Το κόστος για την κατασκευή του ανήλθε σε μόλις 284.000 $, όχι λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού, αλλά επειδή οι Jung και Yang ήθελαν να αποδείξουν ότι είναι δυνατό να κατασκευαστεί μία κατοικία φιλική προς το περιβάλλον, που να συμπεριλαμβάνει και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς μεγάλο κόστος.

3

Το Sosoljip, στο οποίο πλέον ζει η Δρ. Jung με τους γονείς της, αποτελείται από τρεις ευέλικτους χώρους: το χώρο της Δρ. Jung, το χώρο των γονιών της και ένα χώρο που λειτουργεί ως ξενώνας τύπου Bed and Breakfast. Ο κύριος όγκος της κατοικίας στεγάζει το σαλόνι των γονέων, ένα υπνοδωμάτιο, κουζίνα και τραπεζαρία. Ο χώρος της Δρ. Jung είναι ανεξάρτητος και συνδέεται με τον κύριο όγκο μέσω μίας στεγασμένης αυλής. Πρόκειται για ένα μεγάλο στούντιο με ιδιωτικό χώρο καθιστικού στον ημιώροφο. Το στούντιο εξυπηρετεί δύο σκοπούς, είναι παράλληλα χώρος βιβλιοθήκης, αλλά και αίθουσα διδασκαλίας για τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής που η ίδια διδάσκει. Ο χώρος που στεγάζει το Bed and Breakfast (B&B) δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ξαφνική μετακόμιση της οικογένειας από τη Σεούλ, όπου είχαν ζήσει όλη τους τη ζωή, στη Namhae, ένα απομακρυσμένο χωριό της υπαίθρου. Θα λειτουργεί ως επιχείρηση B & B, αλλά και απλώς για τη φιλοξενία άλλων μελών της οικογένειας και φίλων.

19

Εκμεταλλευόμενοι τη χαρακτηριστική τοπογραφία της περιοχής, το κτίσμα διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα: τα δωμάτια του Bed and Breakfast τοποθετήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο και ο χώρος της οικογένειας στο υψηλότερο, ενώ και για τα δύο υπάρχει απευθείας πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο. Ο χώρος των γονέων συνδέεται με το B&B με σκάλες, ώστε τα δωμάτιά του να λειτουργούν και σαν επιπλέον υπνοδωμάτια. Τα δύο δωμάτια του B&B διαχωρίζονται με τη χρήση ενός κινητού τοίχου που επιτρέπει την περιστασιακή χρήση τους ως ένα μεγάλο δωμάτιο. Η οροφή αυτού του χώρου λειτουργεί ως roof garden για το υπνοδωμάτιο της πελάτισσας με μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

17

Το ανώτερο επίπεδο αποτελείται από δύο επιμήκεις όγκους στον άξονα ανατολής δύσης έκκεντρα τοποθετημένους, ώστε να διαχωρίζονται οι διάφορες χρήσεις των χώρων. Η σκεπή έχει κατάλληλη κλίση ώστε να λαμβάνει, την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ηλιακής ενέργειας ετησίως, και μέγεθος που καλύπτει φωτοβολταϊκά και ηλιακούς συλλέκτες ισχύος 3KW. Ο λέβητας καύσης ξύλου αποτελεί τη δευτερεύουσα πηγή θερμότητας ώστε να αποφεύγεται η χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι θέσεις των ανοιγμάτων διευκολύνουν τον διαμπερή αερισμό του χώρου και το μέγεθός τους έχει μελετηθεί ώστε να ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες.

22

Όλες οι εικόνες:

Πηγή: http://www.archdaily.com/