Open space διαμέρισμα στη Λισσαβόνα από τους Fara Atelier

Ένα διαμέρισμα στην περιοχή Principe Real της Λισσαβόνας με επιφάνεια 60 τ.μ. αναδιοργανώθηκε πλήρως και ανακαινίστηκε από τους συνιδρυτές του Fala Atelier, Filipe Magalhães και Ana Luisa Soares. Το Πορτογαλικό studio Αρχιτεκτόνων αναθεώρησε πλήρως τη διάταξη του πρώην στριμωγμένου διαμερίσματος, προσθέτοντας συρόμενες πόρτες που συνδέουν τα δύο υπνοδωμάτια με το κεντρικό σαλόνι και ένα εσωτερικό μπαλκόνι. Οι αρχιτέκτονες αφαίρεσαν όλους τους εσωτερικούς τοίχους από το αρχικό σχέδιο και, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ενιαίο χώρο, κατασκεύασαν μόλις δύο χωρίσματα μεταξύ δωματίων και καθιστικού.

3

Οι χώροι διαβίωσης συγκεντρώθηκαν και μετακινήθηκαν από τη βόρεια προς τη νότια πλευρά του διαμερίσματος ώστε να επωφελούνται από το  περισσότερο φυσικό φως και τη θέα στην πόλη από το μικρό, κλειστό μπαλκόνι.

Συρόμενες πόρτες από γυαλί και καθρέπτη, οι οποίες αντανακλούν το φυσικό φως από τα παράθυρα των δύο προσόψεων, συνδέουν τον κεντρικό χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας με τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο.

086_website_x_12_2598

Αρχικά, ένα υπνοδωμάτιο χωρίς παράθυρα βρισκόταν στο κέντρο του σχεδίου. Αυτό και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα κατά το πλάτος της βόρειας πρόσοψης. Πόρτες σε γαλλικό στιλ ανοίγουν από την κρεβατοκάμαρα σε ένα μικρό μπαλκόνι.

086_website_x_13_2598

Το κλειστό μπαλκόνι συνδέεται με το καθιστικό μέσω δύο μεγάλων ανοιγμάτων στον τοίχο και έγινε η συνέχεια του, ενώ το δάπεδό από τσιμεντοπλακίδια σε ασπρόμαυρο μοτίβο σχετίζεται διακοσμητικά με την πρόσοψη του κτιρίου. Δύο μουσταρδί καρέκλες από τον Philippe Starck προσθέτουν χρώμα στο σκηνικό.

Από το μπαλκόνι υπάρχει πρόσβαση σε ένα μικρό WC που βρίσκεται πίσω από μια συρόμενη πόρτα – καθρέφτη.

Ο χώρος προετοιμασίας της κουζίνας αποτελείται από ντουλάπια καλυμμένα με μία γεωμετρική εκτύπωση σε βαθύ πράσινο, ενώ οι τοίχοι και η οροφή είναι σε λαμπερό λευκό χρώμα ώστε να γίνονται «ένας άδειος καμβάς για τα κομμάτια της επίπλωσης που τοποθετούνται σαν ανεξάρτητα στοιχεία στο χώρο».

086_website_x_10_2598

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες «το διαμέρισμα, αν και φαινόταν γοητευτικό με την πρώτη ματιά, ήταν κάπως κατακερματισμένο. Η χωρική κατανομή ήταν χαώδης, με όλα τα πράγματα σε λάθος μέρος. Η κύρια ιδέα ήταν ο επαναπροσδιοριοσμός των προτεραιοτήτων του νέου σχεδίου διαρρύθμισης, η διόρθωσή του, και η ανάδειξη της θέας στην πόλη. Όλοι οι τοίχοι καθαιρέθηκαν και η κάτοψη αναστράφηκε κατά 180 μοίρες.»

Οι φωτογραφίες είναι του Fernando Guerra.

Περισσότερες εικόνες:

Πηγές: http://www.dezeen.com/http://www.falaatelier.com/http://www.domusweb.it/

 

 

Share your thoughts