Στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Shanghai είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς διαθέσιμο διαμέρισμα, πολλώ μάλλον ένα αρκετά ευρύχωρο, ικανό να καλύπτει τις απαιτήσεις του σύγχρονου εργαζόμενου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο MDO (MoreDesignOffice) αποδέχτηκε την πρόκληση διαμορφώνοντας και διακοσμώντας ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα έτσι ώστε να ξεγελά την αίσθηση του περιορισμένου μεγέθους διατηρώντας παράλληλα συνθήκες ιδιωτικότητας.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του καθιστικού και τις τραπεζαρίας τοποθετήθηκαν στρατηγικά στην μακρόστενη κάτοψη σε σημείο όπου η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός αγγίζει το μέγιστο.

 Σε άμεση παράθεση με το καθιστικό βρίσκεται ο χώρος του υπνοδωματίου. Το κρεβάτι τοποθετήθηκε σε αναβαθμό που λειτουργεί και ως κάθισμα για τους καλεσμένους.

Η υπερύψωση του κρεβατιού λειτουργεί τόσο σαν διαχωριστικό των λειτουργιών όσο και σαν αποθηκευτικός χώρος με συρτάρια στη κάτω πλευρά.

Το υπνοδωμάτιο μπορεί να απομονωθεί από τον υπόλοιπο χώρο μέσω γυάλινων πορτών που όμως χάρη στη διαφάνεια επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό.

Ο τοίχος του διαδρόμου επενδύθηκε με καθρέπτη καθ’ όλο το ύψος. Πρόκειται για ένα τέχνασμα που διαχέει το διαθέσιμο φως στα βαθύτερα τμήματα του διαμερίσματος δίνοντας παράλληλα την αίσθηση του βάθους.

Στον ίδιο διάδρομο αναπτύσσεται ο κυρίως αποθηκευτικός χώρος με μεγάλες ντουλάπες που τερματίζουν στην οροφή προκαλώντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο.

 Στο άλλο άκρο βρίσκεται η κουζίνα που επικοινωνεί με το μπάνιο μέσω μιας διακριτικής γυάλινης πόρτας.

πηγή:http://www.contemporist.com