Οι Βιετναμέζοι αρχιτέκτονες ΗΑ δημιούργησαν μια κατοικία 78 τ.μ., με ξεκάθαρες αναφορές στη μοναστηριακή φιλοσοφία, που καλείται να φιλοξενήσει μια οικογένεια βουδιστών. Βασική επιθυμία των ενοίκων είναι η γαλήνη, η ισορροπία και η ησυχία μέσω της απομόνωσης.

Η τετραώροφη κατοικία, αποκαλούμενη Zen House, είναι τοποθετημένη σε ένα μακρόστενο οικόπεδο της περιοχής  Binh Thanh, στην πόλη Ho Chi Minh. Οι Η.Α οραματίστηκαν το κτίριο σαν ένα καταφύγιο που θα προσφέρει στους ιδιοκτήτες χαλάρωση από τους πολυσύχναστους και θορυβώδης δρόμους της πόλης, και θα λειτουργεί σαν ένα «κτίριο μέσα στο κτίριο».

“Δεν είναι ένα απλό σπίτι, αλλά ένα μοναστήρι, ένα μέρος που δεν επιβάλει όρια και προσφέρει ελευθερία εξερεύνησης και περιπλάνησης στις διαφορετικές γωνίες του.”            -ΗΑ

Το κτίριο πλαισιώνει ένα κεντρικό αίθριο, τοποθετημένο κάτω από μία γυάλινη οροφή με ξύλινες περσίδες. Η κατασκευή αυτή επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτισμού σε όλους τους ορόφους με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται πολλά επιπλέον περιμετρικά ανοίγματα .

Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τσιμεντόλιθους για την κατασκευή της τοιχοποιίας, ορατούς από το εσωτερικό του σπιτιού. Τους τοίχους κοσμούν συνεχώς μεταβαλλόμενες σκιές, με ακανόνιστα σχήματα, που δημιουργούνται από το φιλτράρισμα του φωτός μέσω των διαφόρων αντικειμένων. Για την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου τοποθετήθηκαν στο ισόγειο τα δωμάτια που περνάει η οικογένεια τον περισσότερο χρόνο της. Η κουζίνα βρίσκεται στο βάθος, οπού η οροφή είναι πιο χαμηλή ενώ στο κέντρο το σαλόνι και η τραπεζαρία.

Πηγή:http://www.archdaily.com/