Αυτό το μοναδικό σπίτι στο Portland των Η.Π.Α. αποτελεί τον ορισμό της προσαρμοστικής επανάχρησης. Σε απόλυτη αισθητική αρμονία με το υφιστάμενο βιομηχανικό κτίριο, το οποίο συνδυάζει στοιχεία από τρεις διαφορετικές περιόδους του τελευταίου αιώνα, οι Emerick Architects σχεδίασαν και κατασκεύασαν, για λογαριασμό των J & J, ένα ρετιρέ με roof garden. Με σχεδόν 186 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και αρκετή χαμηλή φύτευση δημιουργήθηκε μια αστική όαση και ένα loft μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, πρακτικά ανεξάρτητο από το δίκτυο ενέργειας. Εργονομία, δεξιοτεχνία και design αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτό το έργο, καθώς σχεδόν τα πάντα στο εσωτερικό της κατοικίας (ντουλάπια, κάγκελα, πόρτες, σκάλες, φωτιστικά, χάλυβας, στόκος, γύψος κλπ) είναι φτιαγμένα από πρώτες ύλες του Πόρτλαντ και χειροποίητα από τοπικούς τεχνίτες.

Οι αρχιτέκτονες έλαβαν σαφή εντολή: να δημιουργήσουν μία κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας που να ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον. Tο loft χτίστηκε σε εσοχή τριών μέτρων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς δημιουργώντας περιμετρική βεράντα και κήπο. Χρησιμοποιήθηκαν παράθυρα τύπου εργοστασίου για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ιστορίας.

3_DV_kitchen

Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ η νησίδα ολοκληρώνεται με πάγκο από μάρμαρο Carrara που παραπέμπει σε Παριζιάνικο φούρνο του 1924. Το μάρμαρο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να μοιάζει φθαρμένο, αντί γυαλισμένο. Ο φωτισμός βασίζεται στην ιδέα ενός συστήματος καταιονισμού.

things-interior-decorators-dont-want-you-to-know-1418206757k8n4g

Το δάπεδο της κατοικίας από έλατο βάφτηκε σε θερμό, υπόλευκο χρώμα, χωρίς να έχουν γεμιστεί οι φυσικές εσοχές και τα χτυπήματα ώστε να μοιάζει φθαρμένο. Το ξύλο στην οροφή επεξεργάστηκε κατάλληλα ώστε να μοιάζει λεκιασμένο, όπως το πρωτότυπο. Ένα μεγάλο άνοιγμα με υαλοπετάσματα που ανοίγουν σαν φυσούνα συνδέει την τραπεζαρία με το roof garden, ενώνοντας νοητά τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο.

9_DV_terrace1

Στο σπίτι δεσπόζουν δύο μεγάλοι όγκοι που οριοθετούν το χώρο, ένας που φιλοξενεί το τζάκι, και ακόμα ένας για το ασανσέρ. Τα εξαρτήματα του τζακιού που κρέμονται στον τοίχο με μαγνήτες, είναι χειροποίητα, όπως και τα δύο μεταλλικά στηρίγματα επάνω από αυτό, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάρτηση συνθέσεων από το τοπικό ανθοπωλείο.

8_DV_fireplace

Ο καναπές προέρχεται από λόμπι ξενοδοχείου και οι πολυθρόνες είναι από τη Cisco Brothers, μια εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες και φημίζεται για τη χρήση πράσινων υλικών και μεθόδων κατά την κατασκευή των επίπλων της.

office

Στο δωμάτιο που χρησιμεύει ως γραφείο – βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε ένας μακρύς πάγκος καρυδιάς με συρτάρια που κρύβουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτυπωτή.

220

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της περιοχής για τέτοιου τύπου κτίρια, το καθιστικό θα πρέπει να χωρίζεται από το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο με συρόμενη πόρτα. Για την κίνηση της πόρτας δημιουργήθηκε ένα σύστημα τροχαλίας που λειτουργεί με αντίβαρο.

Fantastic-Simple-Black-And-White-Designs-Ideas-in-Bedroom-Industrial-design-ideas-with-accent-wall-black-trim-black-wall-ceiling

Στο υπνοδωμάτιο, ο τοίχος του κρεβατιού είναι βαμμένος σε ένα σκούρο ανθρακί χρώμα, το μοναδικό που υπάρχει εκτός του λευκού σε όλο το σπίτι. Στη γωνία, ένα καλάθι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των επιπλέον μαξιλαριών του κρεβατιού το βράδυ.

5_DV_bathroom

Στο μπάνιο, το ζευγάρι επέλεξε να χρησιμοποιήσει σαν διπλό νιπτήρα ένα διασωθέν γαλλικό ουρητήριο μετά τη διάνοιξη οπών για τις απαραίτητες υδραυλικές εγκαταστάσεις. Η πατίνα στο κάτω μέρος του νιπτήρα κρατήθηκε για να δώσει την αίσθηση του φθαρμένου.

Το ισόγειο του κτιρίου περιλαμβάνει το χώρο των επισκεπτών, ένα δωμάτιο πλυντηρίων, το μηχανοστάσιο και τη σκάλα και το ασανσέρ που οδηγούν στο loft. Στην είσοδο το πάτωμα είναι από κλασικά εξαγωνικά πλακάκια που σχηματίζουν ένα χαλί. Η ξύλινη οροφή είναι κομμάτι της αρχικής στέγης που είχε καλυφθεί από πισσόχαρτο, και είχε αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες για πάνω από 75 χρόνια.

Όλες οι εικόνες:

Πηγές: http://www.remodelista.com/http://www.emerick-architects.com/