4ΑΞΟΝΕΣ

Αισθητική

χρώμα/δάπεδα/φωτισμός/επενδύσεις/
γενικά tips

αισθητική/χρώμα

Το ότι ένα δωμάτιο είναι μίνιμαλ δε σημαίνει πως πρέπει να είναι ολόλευκο. Το μίνιμαλ έχει να κάνει περισσότερο με τις γραμμές κι αν επιλέξετε έπιπλα με απλές και καθαρές γραμμές τότε μπορείτε άφοβα να προσθέσετε και χρώμα. Μια πολυθρόνα σε έντονο κίτρινο και ένα χαλί με γεωμετρικά σχέδια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε παλέτα χρωμάτων για να διακοσμήσετε τον εσωτερικό χώρο ενός δωματίου, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από 3 χρώματα. Ο κλασικός κανόνας που ισχύει στα χρώματα για την διακόσμηση σπιτιού είναι ο κανόνας 60-30- 10. Αυτό σημαίνει, 60% του χώρου πρέπει να είναι το κυρίαρχο χρώμα, το 30% το δευτερεύον και 10% το χρώμα έμφασης. Παραπάνω από 3 χρώματα σημαίνει ότι κινδυνεύετε να κάνετε το δωμάτιο πολύ βαρύ και κουραστικό.

Μην επιλέγετε διαφορετικό πάτωμα για κάθε δωμάτιο. Η συνοχή στα υλικά θα αφήσει το μάτι να «κυλάει» από δωμάτιο σε δωμάτιο δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος! Σε ένα μικρό δωμάτιο παραλείψτε τα χαλιά και αφήστε το πάτωμα εμφανές. Σε μεγαλύτερους χώρους βέβαια, η διαφοροποίηση των δαπέδων συμβάλλει στην οριοθέτηση των λειτουργιών και βελτιώνει το οπτικό αποτέλεσμα. Ξύλο στο σαλόνι, πλακίδια στην κουζίνα και ψηφίδα στο μπάνιο. Διαφορετική εμπειρία σε κάθε χώρο.

Ως γνωστόν τα σκούρα χρώματα ενώ έχουν πολύ ενδιαφέρον, μικραίνουν τους εσωτερικούς χώρους. Κατά την επιλογή των χρωμάτων πρέπει να ελέγξετε ποια δωμάτια έχουν πλούσιο φυσικό φωτισμό και ποια όχι, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύτερα χρώματα για τους χώρους με λιγότερο φυσικό φως.

γενικά Tips

  • Τοποθετήστε το τραπεζάκι του σαλονιού σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκ. από τον καναπέ.
  • Μην τοποθετείτε ποτέ καθρέφτη ανάμεσα σε δύο παράθυρα. Δημιουργεί αποπροσανατολισμό και χάνετε την οπτική θέα που σας προσφέρουν τα παράθυρα.
  • Μετρήστε το βάθος των επίπλων σας πριν αγοράσετε τα χαλιά που θέλετε. Το χαλί πρέπει να σταματάει πριν τα έπιπλα στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Ένα χαλί τοποθετημένο στην τραπεζαρία πρέπει να εξέχει τουλάχιστον 10 εκ. από την άκρη των καρεκλών και όχι να είναι τα δυο πόδια πάνω και τα άλλα δύο κάτω.
  • Όταν κρεμάτε κουρτίνες ξεκινήστε τις από το ύψος του ταβανιού για να φαίνεται ο χώρος πιο ψηλός.
  • Αποφύγετε τα σεταρισμένα έπιπλα κρεβατοκάμαρας.
  • Δεν πρέπει να διαλέγετε τίποτα χωρίς μεζούρα ή και χωρίς την κάτοψη του καινούριου σπιτιού σας. Μετρήστε σχολαστικά το δωμάτιο πριν βγείτε στα μαγαζιά, κάντε την έρευνά σας παίρνοντας τις ακριβείς διαστάσεις όλων των επίπλων που σας άρεσαν και, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, βγάλτε πάλι την μεζούρα και χρησιμοποιώντας χαρτοταινία σημαδέψτε στο δάπεδο τις διαστάσεις των επίπλων προκειμένου να τις δείτε εφαρμοσμένες στο χώρο σας.