Κατοικία στη Μασαχουσέτη από τους ZeroEnergy Design

H συγκεκριμένη κατοικία στο Truro της Μασαχουσέτης σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμεύσει για σύντομες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και για να χρησιμοποιείται σαν ένα σπίτι διακοπών από τους δύο ιδιοκτήτες της και τις οικογένειές τους. Το γραφείο ZeroEnergy Design, που ανέλαβε το σχεδιασμό της, προσαρμόστηκε στα παραπάνω δεδομένα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κτίριο εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

6

Η ογκοπλασία της κατασκευής ανταποκρίνεται άμεσα στους δύο σχεδιαστικούς περιορισμούς και έτσι το σπίτι χωρίζεται σε δύο κύριους όγκους. Το “living bar“, όπως ονομάζεται ο πρώτος από αυτούς, περιλαμβάνει κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία και δύο υπνοδωμάτια.

Όταν όλη η οικογένεια των πελατών βρίσκεται στο σπίτι για διακοπές, το “sleeping bar” περιέχει περισσότερα υπνοδωμάτια και επιπλέον χώρους καθιστικού. Αυτός ο δεύτερος όγκος σε περίπτωση που δεν διαμένουν τόσα πολλά άτομα, μπορεί να παροπλιστεί και με τον τρόπο αυτό να εξοικονομείται ενέργεια καθώς μειώνεται  κατά το ήμισυ ο κατοικήσιμος χώρος του σπιτιού.floor plans and diagram_color.aiΕκτός από την έξυπνη ογκοπλασία της κατασκευής που ενσωματώνει αρχές παθητικού σχεδιασμού, η Truro Residence διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας και ένα γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που αυξάνει την περιβαλλοντική και ενεργειακή απόδοση της.

7

Εμφανές σκυρόδεμα, γρανίτης και δάπεδο από μπαμπού συνδυάζονται με κέδρινες λεπτομέρειες και τη στέγη από ψευδάργυρο, ενώ ο εξωτερικός χώρος έχει επιστρωθεί με Deck.

2

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατοικίας στο Truro έγινε με βάση τις ανάγκες του πελάτη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί σε αυτό η αειφορία των υλικών και της κατασκευής συναντά την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα.

Οι φωτογραφίες είναι από την εταιρεία Eric Roth Photography

Όλες οι εικόνες:

Πηγή: http://www.archdaily.com/

 

Share your thoughts