Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ MINIMAL ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η εξέλιξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού δίνει την επιλογή ενός προσωπικού στυλ  στο χρήστη, το οποίο θα χαρακτηρίσει το χώρο που κατοικεί ή και εργάζεται. Στη σύγχρονη εποχή, η μινιμαλιστική τάση κατέχει την υψηλότερη θέση σε δημοφιλία, αφού με απλότητα και με λιτότητα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά ενός χώρου. Όπως έχει ισχυριστεί και ο γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe, «Less is More», δηλαδή «η απλότητα κρύβει το περισσότερο». Η αναφορά αυτή αποτέλεσε μανιφέστο για την μοντέρνα περίοδο, και δημιούργησε και εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ακόλουθων και φανατικών.

Ο μινιμαλισμός ως τάση στην τέχνη προέκυψε από τις θεωρήσεις κυρίως των κινημάτων του Κυβισμού όπως Bauhaus και De Stijl τη δεκαετία του 1920, όμως κυρίως αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε μεταξύ των δεκαετιών 80 – 90.

Βασικά χαρακτηριστικά του μινιμαλισμού είναι οι απλές και σύγχρονες γεωμετρικές μορφές, καθώς και οι λιτές γραμμές σχεδιασμού. Η χρήση των απλών υλικών επίσης όπως το γυαλί, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα σε συνδυασμό με κομψό φωτισμό στο χώρο, δημιουργούν σε απόλυτο βαθμό την ατμόσφαιρα που επιτάσσει το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ.

Επιπρόσθετα, οι κενοί χώροι που προκύπτουν από τη σύνθεση της γεωμετρίας έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ισχυρές αντιθέσεις φυσικού φωτός, οι οποίες αναδεικνύουν εντονότερα τους αρχιτεκτονικούς όγκους.

Τέλος, χαρακτηριστικά όπως η τάξη και η ενότητα, η διατήρηση μονοχρωματικού προφίλ στο design, καθώς και οι ελεύθεροι – ενιαίοι χώροι δίνουν την άνεση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να αποτελεί τον πρωταγωνιστή όλης αυτής της σύνθεσης.

Αντίθετα, απουσιάζει πλήρως η περίτεχνη διακόσμηση σε αντικείμενα όπως κολώνες, αψίδες, κ.α. υπογραμμίζοντας έτσι την ελευθερία και την καθαρότητα του χώρου.

Συμπερασματικά, οι υποστηρικτές και οι εκπρόσωποι του μινιμαλισμού πίστευαν πως η βασική χρήση των υλικών και η πιο απλουστευμένη μορφή γεωμετρικών μορφών αποκαλύπτουν στο μέγιστο την ουσία της ίδιας της αρχιτεκτονικής.

Εν κατακλείδι, αναμφίβολα ο μινιμαλισμός, για όλους αυτούς τους λόγους αποτελεί μία εκ των πλέον προτιμητέων αρχιτεκτονικών τάσεων στη σύγχρονη κατασκευαστική αγορά.

Share your thoughts