ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ& MICRO APARTMENTS

Αδιαμφισβήτητα η σύγχρονή εποχή αποτελεί μία μακρά περίοδο ανακατατάξεων, μεγάλων προκλήσεων αλλά και διαρκών εξελίξεων. Στο πλαίσιο όλων αυτών των ραγδαίων αλλαγών δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το κοινωνικό αγαθό της στέγασης.

Παγκοσμίως, η κτηματομεσιτική αγορά παρουσιάζει μία απότομη άνοδο στη συνολική οικονομική καμπύλη, με σαφές αποτύπωμα την έκρηξη των τιμών των ακινήτων ως προς την αγορά, αλλά και την ενοικίαση.

Αυτή η κατάσταση επέφερε ως αποτέλεσμα ένα δυνατό brainstorm , συνδυάζοντας την αισθητική και λεπτομερειακή προσέγγιση των αρχιτεκτόνων και τη διαπραγματευτική εμπειρία και ικανότητα των μεσιτών ώστε να εξυπηρετηθούν στην ίδια κλίμακα τόσο οι ανάγκες της προσφοράς, όσο και της ζήτησης σε επίπεδο κατοικίας.

Ως λύση σε αυτή την πρόκληση, αποτέλεσε η εγκαθίδρυση μίας νέας τάσης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα micro apartments.

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη συνθήκη κατοικίας, η οποία σε μικρό χώρο της τάξεως των 15 έως και 30 τμ. δύναται να εξυπηρετήσει ανάγκες χρηστών τόσο διαφορετικών ηλικιών, όσο και ετερογενών κοινωνικών και επαγγελματικών ιδιοτήτων.

Σε μία προσέγγιση κατανόησης αυτού του σύγχρονου αρχιτεκτονικού trend , θα πρέπει να γίνει μία απόπειρα συνοπτικής ιστορικής αναδρομής ως προς τη θεώρηση της κατοίκησης.

 

Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, η πολυκατοικία εμφανίζεται και πρωτοστατεί ως το πλέον κατάλληλο μοτίβο στέγασης, ειδικότερα λόγω της εισροής μεγάλου αριθμού κατοίκων της υπαίθρου στα αστικά κέντρα προς αναζήτηση ποιοτικότερου τρόπου διαβίωσης.

Και ενώ προοδευτικά, το κατακόρυφο αυτό μοτίβο της συλλογικής κατοίκισης δεχόταν και αφομοίωνε ετερόκλητα χαρακτηριστικά κοινωνικών ομάδων, οι αυστηρές θεωρήσεις της πυρηνικής ελληνικής οικογένειας περί επισφαλούς διαβίωσης στα αστικά κέντρα λόγω ώσμωσης ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, η οικονομική άνθιση και εξέλιξη της μεσαίας κοινωνικής τάξης, καθώς και ο άκρατος καταναλωτισμός, οδήγησαν σταδιακά στο φαινόμενο της αποκέντρωσης, το οποίο εν κατακλείδι ασπάστηκε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η αλλαγή αυτή επέφερε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της μονοκατοικίας ως καταλληλότερο τρόπο στέγασης κατά την κορυφαία έκφραση του υγιούς οικογενειακού βίου αλλά και της απόλυτης ιδιωτικότητας και άνεσης, αφήνοντας ερημωμένες κτηριακές δομές του μητροπολιτικού κέντρου.

Και ενώ για τα ακόλουθα χρόνια, το στυλ του ευδαιμονικού Αμερικάνικου ονείρου άκμαζε, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελληνική επικράτεια, η οικονομική κρίση του 2010, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ο χρονικός περιορισμός λόγω αυξημένων καθημερινών απαιτήσεων, η πρόσφατη συγκυρία της υγειονομικής πανδημίας Covid 19, οι νέες μορφές τρόπου εργασίας αλλά και η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση τόσο σε υπηρεσίες, όσο και σε ψυχαγωγία, οδήγησαν στην επιστροφή του ουρμπανιστικού μοντέλου, το οποίο πλέον αναμορφώνεται με σαφές θετικό πρόσημο στις σύγχρονες κοινωνίες.

by Maria Nikolousi

Share your thoughts