4ΑΞΟΝΕΣ

Λειτουργικότητα

γεωμετρία των αισθήσεων/
μικροί χώροι/κουζίνα/σαλόνι

λειτουργικότητα/γεωμετρία των αισθήσεων

Αποφύγετε τα ογκώδη έπιπλα

Τα βαριά και ογκώδη έπιπλα περιορίζουν το χώρο και δημιουργούν μια αίσθηση δυσφορίας. Τα κοινά σαλόνια συνήθως δείχνουν ολοκληρωμένα με δύο καναπέδες, αυτό όμως δεν ισχύει για τα μικρά διαμερίσματα και δεν είναι ανάγκη να τα στριμώξετε για χάρη του “set”. Προτιμήστε για παράδειγμα μικρά πολυθρονάκια, πουφ και ανάκλιντρα αντί δύο μεγάλων ή ενός γωνιακού καναπέ. Αμέσως ο χώρος σας θα απελευθερωθεί και θα φαντάζει μεγαλύτερος. Περισσότερα και μικρότερα έπιπλα σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη χωροθέτηση και πολλαπλές επιλογές.

Αν έχετε μικρή κουζίνα απορρίψτε την ιδέα της νησίδας. Όσο γοητευτική και αν είναι, δεσμεύει αρκετό από τον ελεύθερο χώρο εκατέρωθεν, μειώνοντας τα λειτουργικά τμήματα και τον πάγκο εργασίας. Ένας μικρός πάγκος/bar με όμορφα σκαμπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γευματίζετε αλλά και ως βοηθητικός, αντί της νησίδας.

Προτιμήστε τη ντουζιέρα έναντι της μπανιέρας. Πρόκειται για μια οικονομικότερη λύση ενώ παράλληλα κερδίζετε τετραγωνικά. Αν έχετε μπανιέρα η μετατροπή είναι εύκολη και γρήγορη. Επενδύστε τη νέα σας ντουζιέρα με το πλακάκι που υπάρχει στο υπόλοιπο μπάνιο για ένα ενιαίο αποτέλεσμα ή πειραματιστείτε με ψηφίδες και χρωματιστά πλακίδια για τις πλέον μοντέρνες εμφανίσεις.

Εκμετάλλευση καθ’ ύψος

Οι μικροί και χαμηλοτάβανοι χώροι είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι και απαιτούν μαεστρία, ώστε να μην καταλήγουν αποπνικτικοί. Ένα από τα μυστικά είναι η τοποθέτηση κατακόρυφων συνεχόμενων στοιχείων, από την οροφή ως το δάπεδο, σε ανοιχτόχρωμες πάντα αποχρώσεις. Τα στοιχεία αυτά που μπορεί να είναι βιβλιοθήκες, ντουλάπες, καθρέπτες, επενδύσεις κτλ, δίνουν την ψευδαίσθηση του ύψους.

Επιλέξτε τα ράφια της κουζίνα σας να τερματίζουν λίγο πριν την οροφή. Με τον τρόπο αυτό κερδίζετε αποθηκευτικό χώρο και τονίζετε το ύψος. Η κουζίνα-ντουλάπα είναι η νέα απόλυτη τάση. Με ελάχιστα εμφανή ανοίγματα παρά μόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές εμφανίζεται χωρίς περεταίρω φλυαρία ως μια ενιαία επιφάνεια και ξεγελά τη σχέση όγκου-ύψους.

-Χρώμα Tip: Κάντε το ταβάνι σας να φαίνεται ψηλότερο συνεχίζοντας το χρώμα του τοίχου 15 πόντους προς τα μέσα και στο ταβάνι.

-Επενδύσεις Tip: Τοποθετήστε τα πλακίδια του μπάνιου σε όλο το ύψος των τοίχων.

Box in box

Ψάχνετε για κάτι απόλυτα σύγχρονο και λειτουργικό; Δημιουργήστε χώρους μέσα στο χώρο στη λογική του box in box σχεδιασμού! Είτε ζείτε σε ένα loft, είτε σε μια γκαρσονιέρα και όλοι οι χώροι σας είναι ενιαίοι, μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς χώρους μέσα στον χώρο. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να το πετύχετε είναι είτε με έπιπλα, είτε με κουρτίνες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε κουρτίνες γύρω από το χώρο που θέλετε να κάνετε υπνοδωμάτιο και έτσι να απομονώσετε τον προσωπικό σας χώρο.

Κάντε το νέο χώρο να ξεχωρίσει μέσα στον παλιό με την προσθήκη ενός αναβαθμού και διαχωρίστε τους με διάτρητα έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες χωρίς πλάτη και μεταλλικά ράφια.