Μελέτη ανακαίνισης χώρου γραφείων.

officesdesign

Ο υπό μελέτη χώρος βρίσκεται σε ισόγειο πολυκατοικίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και πρόκειται να στεγάσει νεοσύστατη εταιρεία πληροφορικής. Το αντικείμενο της μελέτης ανακαίνισης αφορά στην αναπροσαρμογή του χώρου στο λειτουργικό πρόγραμμα της εταιρείας καθώς και στην αισθητική αναβάθμισή του. Επιθυμία του πελάτη ήταν η δημιουργία ενός χώρου λιτού, που συνδυάζει τον ορθολογισμό ενός χώρου εργασίας με τη χαλαρότητα που ευνοεί τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Αναλυτικά οι λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου περιλαμβάνουν τέσσερις θέσεις εργασίας για supporters, τέσσερις θέσεις εργασίας για programmers, δύο θέσεις εργασίας management, ένα χώρο για service με μία θέση εργασίας και ένα χώρο meeting room.

Βασική στρατηγική στο σχεδιασμό αποτέλεσε ο διακριτικός διαχωρισμός των ομάδων εργασίας και των λειτουργιών με γυάλινα πετάσματα που ενσωματώνονται σε μεταλλικά προφίλ. Ο διαχωρισμός αυτός ‘τακτοποιεί’ ορθολογικά το χώρο, επιτρέπει την εισροή φυσικού φωτός σε βάθος καθώς και την οπτική επαφή μεταξύ των χρηστών ενώ μειώνει την ακουστική όχληση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο διαμοιρασμός του χώρου σε ‘πυρήνες’ εργασίας αλλά και η αίσθηση του ‘ανήκειν’ για τον κάθε χρήστη στο γενικό σύνολο της ευρύτερης ομάδας.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό, ακολουθούνται απλές και λιτές γραμμές, με τον τόνο του ‘ζωντανού’ και ‘παιχνιδιάρικου’ χώρου να τον δίνουν τα άνισα κατά μήκος τοποθετημένα ράφια, τα οποία ενσωματώνουν τυχαία κλειστά ντουλάπια, όπως επίσης και η χρήση χρώματος: τμήματα των επίπλων έχουν απαλό μπλε-γαλάζιο χρώμα, ενώ το δάπεδο και οι τοίχοι του meeting room έχουν ‘ξεβαμμένο’ κόκκινο χρώμα. Τα ‘πόδια’ των γραφείων αποτελούνται από μεταλλικά πλαίσια, ακολουθώντας την αισθητική των γυάλινων διαχωριστικών.

Τα υλικό σε τοίχους και δάπεδα είναι πατητή τσιμεντοκονία, με την οποία συνεχίζεται η λιτή αισθητική του χώρου, προσδίδοντας όμως και μια ‘σπιρτάδα’ και ενδιαφέρον λόγω των ‘αποτυπωμάτων’ που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή της.

Share your thoughts