Πιλοτική κατοικία ZEB στη Νορβηγία από τους Snøhetta

Σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο για τα κτίρια μηδενικών εκπομπών, το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta σχεδίασε και κατασκεύασε τη συγκεκριμένη μονοκατοικία  στο Ringdalskogen της Νορβηγίας, σαν ένα παράδειγμα για την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης σχετικά με τα κτίρια θετικής ενέργειας (Plus Energy Buildings), εκείνα δηλαδή που παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιούν σε ετήσια βάση. Το έργο αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς συνέργειας της αρχιτεκτονικής με την τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση τόσο της άνεσης όσο και της χρήσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί παθητικές και ενεργητικές στρατηγικές για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει κορυφαία αισθητική και ευημερία στους ενοίκους του μέσω της λειτουργικής διάταξης των χώρων, της επιλογής καλαίσθητων υλικών και των υψηλών επιπέδων φυσικού φωτισμού.

max_cb672081c44d2c91d758aad7f4c0117b

Η αρχιτεκτονική σύνθεση της κατοικίας χαρακτηρίζεται από έναν κυρίαρχο μεταλλικό, κεκλιμένο όγκο με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, με ένα κενό στο εσωτερικό του που δημιουργεί την κεντρική αυλή – αίθριο.

max_d9720d983a6583d29d33f98a594e7a3b

Η αυλή πλαισιώνεται από υλικά που επιλέχθηκαν με βάση την ικανότητά τους να συμβάλουν στη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και την ποιότητα του αέρα μέσω της αυξημένης θερμικής τους μάζας (τούβλα και καυσόξυλα) αλλά και στην καλή αισθητική του έργου.

max_6f7e0a2388d1224b23fceac9d88f0dae

Το καθιστικό και η κουζίνα του σπιτιού διατάσσονται εκατέρωθεν της εσωτερικής αυλής, ενώ συνδέονται οπτικά με αυτήν με μεγάλα, επάλληλα κουφώματα.

max_9e6740fb07cf9540f6e6e5f1ea9509bb

Η μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο είναι σε άμεση επαφή με τον κεντρικό όγκο από τούβλο.

max_c568b1064f8597e76652c12eb9c59196

Στην επιφάνεια της στέγης ενσωματώνονται φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες, απαραίτητα για την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας, εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας.

max_4f7697200f891f32a75e187506366397

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία χώρων που να μπορούν να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, ενώ οπωροφόρα δέντρα και λαχανόκηποι εξυπηρετούν τη μικρής κλίμακας παραγωγή τροφίμων.

max_ac8c4be69d496240895ad487345cb120

Ένας τοίχος από συρματοκιβώτια με πλήρωση πέτρας βοηθάει στην ανύψωση του κεντρικού όγκου ενώ συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των θερμοκρασιακών μεταβολών μέσω της μεγάλης θερμικής του μάζας. Τα ανοίγματα του ορόφου, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια της κατοικίας, σκιάζονται με μεγάλες περσίδες ενσωματωμένες στο κτιριακό κέλυφος.

max_f72f721622babcbff6a2ed8584cf7e5a

Το έργο πρόκειται να παρακολουθείται στενά κατά τη διάρκεια ζωής του ώστε να τεκμηριώνεται η ταξινόμηση του ως “ZEB-ΟΜ”, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται απαιτήσεις μηδενικών εκπομπών από όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία κατασκευής και την καθημερινή λειτουργία όλου του εξοπλισμού του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρικού οχήματος με ελάχιστο ετήσιο εύρος 20.000 χιλιομέτρων.

Όλες οι εικόνες:

Πηγές: http://snohetta.comhttp://www.designboom.com

Share your thoughts