ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΣΤΥΛ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ο Σκανδιναβικός σχεδιασμός αποτελεί μία από τις πιο περιζήτητες τάσεις στην αγορά της κατασκευής και της διακόσμησης. Για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του το 1930 μέσω διαφόρων διακεκριμένων εκπροσώπων, όπως ο αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής Alvar Alto, αλλά ουσιαστικά γίνεται γνωστός την τριετία 1954 – 1957 όπου παρουσιάζεται εκτενώς σε design show το οποίο διεξήχθει μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ προάγει την ουσία της αρμονίας στο χώρο και την επικοινωνία με το ήδη υπάρχον περιβάλλον. Ουσιαστικά προωθεί τη ποιότητα τη ζωής σε ένα απλό πλαίσιο, αποδεσμευμένο από τη σύγχρονη έννοια του καταναλωτισμού, επαινόντας τη σύνδεσή μας με τη φύση.


Βασικά στοιχεία του σκανδιναβικού σχεδιασμού είναι οι απλές και καθαρές γραμμές σχεδίασης, η αύξηση του φυσικού φωτός στο χώρο, οι «γυμνές» επιφάνειες των τοιχίων, η χρήση του λευκού χρώματος ή ιδιαιτέρως φωτεινών αποχρώσεων, καθώς και η εφαρμογή ξύλου σε επενδύσεις του χώρου και έπιπλα – κυρίως πεύκου και οξιάς. Τέλος, η χρήση φυτών στη διακόσμηση του χώρου προκειμένου να αποδωθεί ζωντάνια, καθώς και η απουσία της «ακαταστασίας», αποτελούν εξίσου θεμελιώδη χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού στυλ.


Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοηθεί πως η ουδετερότητα και η ελαφρότητα που παρουσιάζουν αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Σκανδιναβικό τρόπο σχεδιασμού, προκύπτουν από έναν αριθμό παραμέτρων που παρουσίαζε ο παραδοσιακός Σκανδιναβικός τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, η φιλοσοφία της τάξης και της οργάνωσης προέκυψε λόγω του μικρού εμβαδού των οικιστικών χώρων στο παρελθόν που δεν επέτρεπε υπερβολές ποσότητας αντικειμένων. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ πλέον οι χώροι κατοικίας είναι σαφώς μεγαλύτεροι, διατηρήθηκε αυτό το χαρακτηριστικό.


Επιπρόσθετα, η αύξηση του φυσικού φωτός η οποία ενισχύεται είτε με τη χρήση λευκών και φωτεινών αποχρώσεων όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είτε με την κατασκευή μεγάλων παραθύρων – ανοιγμάτων, είτε ακόμα και με τη χρήση λαμπτήρων, είναι κριτικής σημασίας καθώς οι Σκανδιναβικές χώρες απολαμβάνουν στο ελάχιστο το φυσικό φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Εν κατακλείδι, ο Σκανδιναβικός σχεδιασμός δίνει βάση στη διαχρονικότητα και την αντίληψη πως τα πάντα είναι δανεικά από τη φύση. ΄Αλλωστε, όπως έχει τονίσει και ο Alvar Alto στηριζόμενος στη συγκεκριμένη φιλοσοφία «τίποτα δεν ξαναγεννιέται αλλά ούτε εξαφανίζεται εντελώς. Και αυτό που έχει γεννηθεί, θα εμφανίζεται πάντα σε νέα μορφή».

Share your thoughts