Theatrical Appartment

Architecture firm APA has transformed a London warehouse space into an apartment for two theatre and film directors, adding a raw steel volume that houses a movie archive and a bathroom.

The London studio worked alongside film and theatre director Dalia Ibelhauptaite and actor-turned-director Dexter Fletcher to ensure the Clerkenwell apartment reflected the couple’s personal interests.

Both Ibelhauptaite and Fletcher were drawn to the apartment’s expansive windows, which – prior to the renovation – were partially hidden by the arrangement of rooms. The windows, along with metal fire doors, are the only original details that remain intact.

A black metal cube influenced by the original fire doors was added to the middle of the apartment. This houses a bathroom, film and book archive, and laundry facilities.

With surfaces that slide open and closed, the cube incorporates raw steel walls, blackened mesh screens, metal shelves, recesses and decorative niches.

Κάθε πλευρά χαρακτηρίζεται από διαφορετική λειτουργία .Μία για ανάγνωση, μία για ανάπαυση και μία για εργασία καθώς και ένας πάγκος προπαρασκευής γεύματος που εξυπηρετεί το τμήμα της κουζίνας.

Each side of the cube is characterized by a different function. One is for reading and sleeping, another for working, as well as a kitchen space for preparing food and dining, and a living area socializing and relaxing.

The cube also accommodates a bathroom, which the clients describe as “the most important place in the house”.

Throughout the rest of the apartment, a monochrome palette is highlighted by industrial steel blues, rich dark olive greens and unexpected textures.
The choice of materials and furniture are inspired by the couple’s family histories and journeys they have made together, including solid oak shelves, black ash screens, and mountain-climate blankets.

The main wall in the bathroom is covered in textured tiles, which were sourced from Japan.
Japanese shoji screens dividing the bedroom were custom-designed to echo the pattern of the windows. At night, light shining behind the translucent screens gives the apartment a cozy feel. Shoji screens are similarly used to divide the spaces inside a studio and showroom for a landscape architect in Japan.

Source: http://www.dezeen.com

Share your thoughts