Συμβουλές με…χρώμα για έναν αρμονικό χώρο Vol. 1

Το χρώμα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση και τη δυναμική ενός χώρου. Δημιουργεί οικειότητα και ατμόσφαιρα ενώ είναι βασικό στοιχείο της διακόσμησης. Ο πετυχημένος χρωματισμός ζωντανεύει τους χώρους, η αίσθηση των πραγμάτων αποκτά άλλη υπόσταση και οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται πιο ευχάριστες

Τροποποιήστε με χρώμα το μέγεθος του χώρου σας.

-Αν η οροφή είναι πολύ χαμηλή βάψτε τη με κάθετες ρίγες ή χρησιμοποιήστε φωτεινό λευκό χρώμα που δημιουργεί μια αίσθηση αύξησης του ύψους.

-Αν αισθάνεστε ότι η οροφή σας είναι πολύ ψηλά, χρησιμοποιήστε σκούρες αποχρώσεις στους τοίχους και πιο σκούρες για το ταβάνι, ακόμη μπορείτε να χωρίσετε την επιφάνεια σας σε δύο μέρη και να τα βάψετε σε διαφορετικές αποχρώσεις είτε να ”κατεβάσετε” την οροφή, βάφοντας με την ίδια απόχρωση 10-15 εκατοστά στο πάνω μέρος του τοίχου.

-Αν επιθυμείτε να ”μεγαλώσετε” το χώρο σας επιλέξτε ανοιχτές αποχρώσεις και αποφύγετε τις μεγάλες αντιθέσεις, ενώ αν επιθυμείτε το αντίθετο χρησιμοποιήστε σκούρες, ζεστές αποχρώσεις και δημιουργείστε μεγάλες αντιθέσεις.

-Αν θέλετε να φαρδύνετε ένα στενόμακρο χώρο διαλέξτε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για τις μεγάλες πλευρές του χώρου και σκούρες αποχρώσεις για τις στενές ενώ αν θέλετε ο χώρος σας να μοιάζει πιο στενός  χρησιμοποιήστε σκούρες αποχρώσεις για τις μεγάλες πλεύρες του χώρου και ανοιχτόχρωμες-φωτεινές αποχρώσεις για τις στενές.

H ψυχολογία των χρωμάτων.

Το χρώμα μας συγκινεί και μας εκφράζει. Αναμφίβολα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.Έχει αποδειχτεί ότι οι προτιμήσεις μας είναι έμφυτες. Μπορούμε να πούμε ότι το χρώμα έχει ταυτόχρονα μια θετική και μια αρνητική δύναμη. Η σωστή χρήση του, στους χώρους του σπιτιού επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας και την καθημερινή μας διάθεση.

– Μπλέ

Είναι το χρώμα του πνεύματος . Το σύμβολο του στοχασμού της προσευχής και του ουρανού. Αποπνέει ηρεμία, εμπιστοσύνη και βοηθάει στην χαλάρωση και στην ανακούφιση από πόνους. Αποτελεί ιδανική επιλογή για υπνοδωμάτιο και χώρους χαλάρωσης και ανάγνωσης. Το μπλε χρειάζεται  χρώματα δυνατά που θα βοηθήσουν στο να γίνει πιο λαμπερό και φωτεινό, όπως το γκρί, το ρόζ και οι θερμές ώχρες.

 

-Πράσινο

Είναι ο κραδασμός της ζωής στην ανάπτυξη, αντιπροσωπεύει την υγεία και την ευδαιμονία. Υποδηλώνει ισορροπία, αρμονία και ασφάλεια. Κατάλληλο για υπνοδωμάτιο και καθιστικά γιατί ξεκουράζει και γαληνεύει.Tο συναντάμε πολύ συχνά σε νοσοκομεία και σχολεία καθώς βοηθάει στην θεραπεία και στην συγκέντρωση. Συνδυάζεται πολύ όμορφα με αποχρώσεις του κόκκινου της ώχρας και του καφέ.

-Κόκκινο και γήινες αποχρώσεις του (terracotta)

Χρώμα δυνατό, ακραίο, επιθετικό υποδηλώνει αγάπη, πλούτο και πολυτέλεια. Αποτελώντας χρώμα χαρακτηριστικό του πάθους και της έντασης δημιουργεί πολύ εύκολα το αίσθημα της κούρασης και της νευρικότητας, καλό θα ήταν να αποφεύγεται από δωμάτια που περνάμε πολλές ώρες, θα ταίριαζε καλύτερα σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται βραδινές ώρες, δηλαδή σε χώρο υποδοχής είτε σε τραπεζαρία. Μία πολύ πιο ευκολόχρηστη απόχρωση του κόκκινου είναι η terracotta. Η ζεστασιά της κάνει τον χώρο πιο οικείο και φιλόξενο. Τα χρώμα αυτής της γκάμας ταιριάζουν θαυμάσια με το μπλέ, το κίτρινο-γκρι και το λαδί.

-Κίτρινο

Μπορούμε ν’αποδώσουμε στο κίτρινο την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα. Αποτελεί ένα χρώμα που εκφράζει την δύναμη, την αυτοπεποίθηση και το θάρρος. Διεγείρει την μνήμη και την διαύγεια με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη επιλογή για το γραφείο. Το πολύ έντονο κίτρινο προκαλεί ανησυχία σε βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένους για αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται στα υπνοδωμάτια. Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η χρήση του κίτρινου στην οροφή βοηθώντας στη ενίσχυση του φωτισμού σε ολόκληρο το δωμάτιο. Τα χρώματα που ταιριάζουν περισσότερο με το κίτρινο είναι το βαθύ μπλέ, το θαμπό κόκκινο, το μώβ και το γκρί.

 

     To be continued….

πηγές: http://www.benjaminmoore.gr/color-stories, http://tetralux.gr/ipiresies-to-xroma-stin-zoi-kokino-psichologia/, http://www.housepainting.gr/colors-in-rooms

 

 

Share your thoughts