Συμβουλές με…χρώμα για έναν αρμονικό χώρο Vol 2

H ψυχολογία των χρωμάτων. (Συνέχεια)

Το χρώμα μας συγκινεί και μας εκφράζει. Αναμφίβολα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.Έχει αποδειχτεί ότι οι προτιμήσεις μας είναι έμφυτες. Μπορούμε να πούμε ότι το χρώμα έχει ταυτόχρονα μια θετική και μια αρνητική δύναμη. Η σωστή χρήση του, στους χώρους του σπιτιού επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας και την καθημερινή μας διάθεση.

-Μαύρο

Το μαύρο χρώμα συμβολίζει την υποταγή αλλά και το κύρος, συμβολίζει κάτι που έχει εκλείψει, μια σβησμένη πυρά, κάτι ακίνητο. Είναι το χρώμα που στερείται κάθε ήχο και γι’ αυτό επάνω του ηχεί εντονότερα κάθε άλλο χρώμα. Όπως κάθε σκουρόχρωμη απόχρωση έτσι και το μαύρο έχει την ιδιότητα να μικραίνει τους χώρους. Είναι λοιπόν προτιμότερο να χρησιμοποιείται για να τονίζει κάποια στοιχεία ή λεπτομέρειες. Το μαύρο ταιριάζει με όλα τα χρώματα του φάσματος αλλά το ασημί, το χρυσό και το άσπρο είναι αυτά που το αναδεικνύουν. Είναι κατάλληλο για όλους τους χώρους αρκεί να περιορίζεται σε έναν τοίχο ή σε ορισμένα διακοσμητικά στοιχεία και να συνδυάζεται με άλλες πιο φωτεινές αποχρώσεις. Με την σωστή χρήση του μαύρου χρώματος στην διακόσμηση μπορούμε να πετύχουμε έναν χώρο που να εκπέμπει γούστο, κοσμικότητα, αξιοπρέπεια αλλά και μια δόση μυστηρίου.

-Μώβ

Περιλαμβάνει στοιχεία έκπληξης και μαγείας. Αντιπροσωπεύει την αρχοντιά, τη ρομαντικότητα, φαντασία και την φιλοσοφία. Είναι ένα αρκετά μοντέρνο χρώμα που αυξάνει την παρατηρητικότητα και την δημιουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια. Προτείνεται σε χώρους ξεκούρασης, αναγνωστήρια, ατελιέ ή χώρους ψυχαγωγίας. Συνδυάζεται όμορφα τόσο με ανοιχτά χρώματα όσο και με μουντά.

-Λευκό

Το λευκό εκφράζει την αγνότητα, την προστασία και την καθαριότητα. Είναι το χρώμα του απέριττου, του απλοϊκού και βοηθάει στον εξαγνισμό και στην εξισορρόπηση. Ηχεί εσωτερικά σαν ένας μη ήχος, σαν παύση στη μουσική, γι’ αυτό και επενεργεί στον ψυχισμό μας σαν μια μεγάλη σιωπή, μια σιωπή όμως που δεν είναι νεκρή, αλλά γεμάτη δυνατότητες. Το άσπρο χρώμα προδιαθέτει τον δέκτη ευχάριστα μόνο όταν χρησιμοποιείται σε διχρωμία με κάποια απαλή απόχρωση. Είναι έντονο χρώμα για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του με άλλα έντονα χρώματα(π.χ. κόκκινο, κίτρινο κ.ά.). Η ουδετερότητα του και η ευκολία του σε συνδυασμούς με άλλα χρώματα το κάνει ιδανικό για όλους τους χώρους.

-Καφέ

Τα λεγόμενα χρώματα της γής δημιουργούν συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας. Το καφέ είναι χρώμα που διεγείρει την εμπιστοσύνη και την συνεργασία, προσφέρει ηρεμία και γείωση και επιδρά χαλαρωτικά στην συμπεριφορά μας κατευνάζοντας την ένταση. Αποτελεί ιδανική επιλογή για το καθιστικό και γενικότερα για χώρους όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. Συνδυάζεται εύκολα με ιδιαίτερα χρώματα όπως το ανοιχτό μπλε, το μωβ και το κόκκινο.

 

πηγές:

http://www.benjaminmoore.gr/color-stories

Το χρώμα στην ζωή μας

http://www.housepainting.gr/colors-in-rooms

 

Share your thoughts