Theatrical apartment από τους APA

Η αρχιτεκτονική ομάδα APA μεταμόρφωσε μια αποθήκη ενός παλιού εργοστασίου, σε διαμέρισμα για δυο θεατρικούς σκηνοθέτες. Σημείο κλειδί στο σχεδιασμό αποτέλεσε η προσθήκη ενός όγκου από ακατέργαστο χάλυβα, σε περίοπτη θέση, για την φύλαξη του θεατρικού αρχείου και την προσθήκη ενός μπάνιου.

Η ομάδα από το Λονδίνο συνεργάστηκε στενά με την θεατρική σκηνοθέτη Delia Ibelhauptaire και τον πρώην ηθοποιό Dexter Fletcher, ώστε να διασφαλίσουν ότι το νέο διαμέρισμα στο Clerkenwell, αντανακλά τα ενδιαφέροντα και τον χαρακτήρα των κατοίκων.

Τόσο η Ιbelhauptaite όσο και ο Fletcher εντυπωσιάστηκαν με τα εκτεταμένα ανοίγματα του χώρου –κρυμμένα πριν την ανακαίνιση από ενδιάμεσους τοίχους- .Τα παράθυρα και οι μεταλλικές πόρτες είναι τα μόνα στοιχεία που παρέμειναν άθικτα.

Στο κέντρο του διαμερίσματος προστέθηκε ο μεταλλικός κύβος, στοιχείο εμπνευσμένο από τις αυθεντικές μεταλλικές πόρτες, τονίζοντας επιπλέον τον τραχύ βιομηχανικό σχεδιασμό. Σαν ένας χώρος μέσα στο χώρο, στη λογική του box-in-box σχεδιασμού, διαφοροποιεί χωρίς να διαχωρίζει.

Πέραν των επιφανειών που γλιστρούν και ανοιγοκλείνουν, ο κύβος αποτελείται από χαλύβδινους τοίχους, μεταλλικά ράφια και πλέγματα.

Κάθε πλευρά χαρακτηρίζεται από διαφορετική λειτουργία .Μία για ανάγνωση, μία για ανάπαυση και μία για εργασία καθώς και ένας πάγκος προπαρασκευής γεύματος που εξυπηρετεί το τμήμα της κουζίνας.

Μέσα στον κύβο υπάρχει ακόμη ένα μπάνιο, «το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού», κατά τον σχεδιαστή.

Στο υπόλοιπο διαμέρισμα επικρατεί  το λευκό και η μονοχρωμία διακόπτεται κατά διαστήματα από λαδί λεπτομέρειες και ιδιαίτερες υφές.

Ο διαχωρισμός του δωματίου γίνεται με ιαπωνικά shoji πανέλα σχεδιασμένα ώστε να μιμούνται τις αναλογίες των αρχικών παραθύρων. Καλύπτονται με ημιδιάφανα στοιχεία επιτρέποντας στο φως να περάσει τόσο ώστε να δημιουργεί μια cozy ατμόσφαιρα.

Πηγή: http://www.dezeen.com

Share your thoughts